Sezon na cukinię
Cukinia gości w naszych ogrodach i na sklepowych półkach. Warto ją spożywać, bo cukinia ma właściwości moczopędne, dzięki niej możemy pozbyć się obrzęków. Jest warzywem dosyć mdłym dlatego warto nadać jej charakteru poprzez dodatki np. chilli, natka pietruszki czy czosnek niedźwiedzi.
Oto moje pomysły na cukinię 🙂

Faszerowana cukinia
Pyszna prosta cukinia 🙂
Ingredients
- 1 szt. cukinii średnia
- ½ szkl. czerwonej soczewicy
- 1 łyżka czarnuszki/sezamu
- 1 łyżka orzechów laskowe/włoskie
- 1 łyżka parmezanu/dojrzałej goudy lub innego sera
- 1 łyżka ulubionych ziół np. bazylii, oregano
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżki oliwy
sól, pieprz
Instructions
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. Cukinię przekrój na pół - wzdłuż. Łyżką wydrąż środek. Widelcem ostrożnie podziurkuj cukinię - dopraw (połową porcji ziół), skrop oliwą. Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 20 minut.
- Soczewicę opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją, wrzuć pokrojony czosnek do gotującej soczewicy
- Orzechy zblenduj, ser zetrzyj na tarce - dopraw pieprzem
- Ugotowaną soczewicę wymieszaj z czarnuszką, ziołami, dopraw - wyłóż na cukinię, posyp zblendowanymi orzechami i serem - skrop oliwą - piecz ponownie ok 10 minut.
Notes
Smaczne wegetariańskie danie 🙂

Sałata z czerwonym ryżem i cukinią
Orzeźwiająca sałatka
Ingredients
- 50 gr czerwonego ryżu
- 1 szt. cukinii mała
- ½ szt. papryki czerwonej
- 3 szt. suszonych grzybów mung
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- ½ szt. suszonego chilli kawałeczek
sól, pieprz
Instructions
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, grzyby również ( grzyby po ugotowaniu kroimy w paseczki)
- Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy wstążki, gotujemy na parze ok 3-4 minuty.
- Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
- Z oliwy, sosu, oleju, soku - robimy dressing, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i posiekaną natkę pietruszki - w razie potrzeby doprawiamy
- Wszystko razem mieszamy - polewamy dressingiem
Notes
Orzeźwiająca sałatka z czerwonym ryżem, można użyć innego np. basmati, jeśli nie lubisz grzybów możesz je pominąć lub dodać pieczarki.
Smacznego 🙂
