BUCZKOWSKA DLA ZDROWIA,  PRZEPISY

Sezon na cukinię

Cukinia gości w naszych ogrodach i na sklepowych półkach. Warto ją spożywać, bo cukinia ma właściwości moczopędne, dzięki niej możemy pozbyć się obrzęków. Jest warzywem dosyć mdłym dlatego warto nadać jej charakteru poprzez dodatki np. chilli, natka pietruszki czy czosnek niedźwiedzi.

Oto moje pomysły na cukinię 🙂

Faszerowana cukinia

Pyszna prosta cukinia 🙂
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Course Danie główne, przystawka
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 szt. cukinii średnia
  • ½ szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka czarnuszki/sezamu
  • 1 łyżka orzechów laskowe/włoskie
  • 1 łyżka parmezanu/dojrzałej goudy lub innego sera
  • 1 łyżka ulubionych ziół np. bazylii, oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżki oliwy

sól, pieprz

    Instructions
     

    • Piekarnik rozgrzej do 190 st. Cukinię przekrój na pół - wzdłuż. Łyżką wydrąż środek. Widelcem ostrożnie podziurkuj cukinię - dopraw (połową porcji ziół), skrop oliwą. Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 20 minut.
    • Soczewicę opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją, wrzuć pokrojony czosnek do gotującej soczewicy
    • Orzechy zblenduj, ser zetrzyj na tarce - dopraw pieprzem
    • Ugotowaną soczewicę wymieszaj z czarnuszką, ziołami, dopraw - wyłóż na cukinię, posyp zblendowanymi orzechami i serem - skrop oliwą - piecz ponownie ok 10 minut.

    Notes

    Smaczne wegetariańskie danie 🙂
    Keyword Cukinia, soczewica, wegetariańskie

     

    Sałata z czerwonym ryżem i cukinią

    Orzeźwiająca sałatka
    Prep Time 10 mins
    Cook Time 25 mins
    Course Danie główne, Sałatki
    Servings 1

    Ingredients
      

    • 50 gr czerwonego ryżu
    • 1 szt. cukinii mała
    • ½ szt. papryki czerwonej
    • 3 szt. suszonych grzybów mung
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • ½ szt. suszonego chilli kawałeczek

    sól, pieprz

      Instructions
       

      • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, grzyby również ( grzyby po ugotowaniu kroimy w paseczki)
      • Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy wstążki, gotujemy na parze ok 3-4 minuty.
      • Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
      • Z oliwy, sosu, oleju, soku - robimy dressing, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i posiekaną natkę pietruszki - w razie potrzeby doprawiamy
      • Wszystko razem mieszamy - polewamy dressingiem

      Notes

      Orzeźwiająca sałatka z czerwonym ryżem, można użyć innego np. basmati, jeśli nie lubisz grzybów możesz je pominąć lub dodać pieczarki.
      Smacznego 🙂
      Keyword Ryż, cukinia, wegetariańskie, wegańskie

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Recipe Rating




      %d bloggers like this: