Go Back
Print
Recipe Image
Sałata z czerwonym ryżem i cukinią
Orzeźwiająca sałatka
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
10
mins
Cook Time
25
mins
Course
Danie główne, Sałatki
Servings
1
Ingredients
50
gr
czerwonego ryżu
1
szt.
cukinii
mała
½
szt.
papryki czerwonej
3
szt.
suszonych grzybów mung
1
łyżka
oliwy
1
łyżka
oleju sezamowego
1
łyżka
soku z cytryny
1
łyżka
natki pietruszki
½
szt.
suszonego chilli
kawałeczek
sól, pieprz
Instructions
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, grzyby również ( grzyby po ugotowaniu kroimy w paseczki)
Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy wstążki, gotujemy na parze ok 3-4 minuty.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
Z oliwy, sosu, oleju, soku - robimy dressing, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i posiekaną natkę pietruszki - w razie potrzeby doprawiamy
Wszystko razem mieszamy - polewamy dressingiem
Notes
Orzeźwiająca sałatka z czerwonym ryżem, można użyć innego np. basmati, jeśli nie lubisz grzybów możesz je pominąć lub dodać pieczarki.
Smacznego :)
Keyword
Ryż, cukinia, wegetariańskie, wegańskie