Go Back

Sałata z czerwonym ryżem i cukinią

Orzeźwiająca sałatka
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Course Danie główne, Sałatki
Servings 1

Ingredients
  

  • 50 gr czerwonego ryżu
  • 1 szt. cukinii mała
  • ½ szt. papryki czerwonej
  • 3 szt. suszonych grzybów mung
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ½ szt. suszonego chilli kawałeczek

sól, pieprz

    Instructions
     

    • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, grzyby również ( grzyby po ugotowaniu kroimy w paseczki)
    • Cukinię myjemy, obieraczką do warzyw wycinamy wstążki, gotujemy na parze ok 3-4 minuty.
    • Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
    • Z oliwy, sosu, oleju, soku - robimy dressing, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i posiekaną natkę pietruszki - w razie potrzeby doprawiamy
    • Wszystko razem mieszamy - polewamy dressingiem

    Notes

    Orzeźwiająca sałatka z czerwonym ryżem, można użyć innego np. basmati, jeśli nie lubisz grzybów możesz je pominąć lub dodać pieczarki.
    Smacznego :)
    Keyword Ryż, cukinia, wegetariańskie, wegańskie