Go Back

Faszerowana cukinia

Pyszna prosta cukinia :)
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Course Danie główne, przystawka
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 szt. cukinii średnia
  • ½ szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka czarnuszki/sezamu
  • 1 łyżka orzechów laskowe/włoskie
  • 1 łyżka parmezanu/dojrzałej goudy lub innego sera
  • 1 łyżka ulubionych ziół np. bazylii, oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżki oliwy

sól, pieprz

    Instructions
     

    • Piekarnik rozgrzej do 190 st. Cukinię przekrój na pół - wzdłuż. Łyżką wydrąż środek. Widelcem ostrożnie podziurkuj cukinię - dopraw (połową porcji ziół), skrop oliwą. Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 20 minut.
    • Soczewicę opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją, wrzuć pokrojony czosnek do gotującej soczewicy
    • Orzechy zblenduj, ser zetrzyj na tarce - dopraw pieprzem
    • Ugotowaną soczewicę wymieszaj z czarnuszką, ziołami, dopraw - wyłóż na cukinię, posyp zblendowanymi orzechami i serem - skrop oliwą - piecz ponownie ok 10 minut.

    Notes

    Smaczne wegetariańskie danie :)
    Keyword Cukinia, soczewica, wegetariańskie