Dynia
Dynia – warzywo, które nie jest szczególnie doceniane, a powinno. Bogata w beta – karoten, zalecana przy obrzękach, astmie, korzystnie wpływa na trzustkę.
Dynię można wykorzystać do zup, ciasta, kopytek itd.
Pierwszy przepis to pasztet – smaczny, prosty i efektowny, a przy okazji zużywamy te zalegające w lodówkach dynie i cukinie.
Drugi przepis to pikantna zupa z soczewicą – smak ostry podwyższa nam temperaturę ciała na chwilę, aby po ok. 1 godzinie ją obniżyć. Nie bez powodu w kuchni indyjskiej/chińskiej używa się smaku ostrego – docelowo organizm trochę się ochładza.
Także do dzieła 🙂
Pasztet dyniowo - cukiniowy
Smaczny, wilgotny, zdrowy
Ingredients
- 600 gr dyni
- 600 gr cukinii
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 małe jaja
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Instructions
- Cukinię i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sól i odstaw na 20 minut- następnie dokładnie odsącz warzywa z nadmiaru płynu. W międzyczasie podpraż płatki migdałowe na suchej patelni
- Do odsączonych warzyw dodaj : płatki owsiane, migdałowe, jaja, pietruszkę, olej/oliwę, pieprz, z solą uwaga, bo masa może być słona - sprawdź- wszystko wymieszaj i wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki ( ok 35 cm) i piecz w 180 st ok 75 minut.
Notes
Pasztet ma ładną zwartą konsystencję, przy tym jest wilgotny i ładnie się prezentuje. Można go śmiało podać na imprezę. Idealnie pasuje na chleb z dodatkiem jogurtu greckiego, lub jako dodatek do obiadu.
Pyszności 🙂
Zupa dyniowo - cukiniowa
Pikantna zdrowa zupa z soczewicą
Ingredients
- 1,5 - 2 litry bulionu
- 300 gr dyni
- 300 gr cukinii
- 1 szt marchewki
- 6 łyżek zielonej soczewicy
- 2 strąki suszonej papryczki chilli opcjonalnie, może być suszona mielona papryka
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżki lubczyku
- ⅓ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Instructions
- Przygotuj bulion ( najlepiej warzywny)- doprowadź do wrzenia - cukinię i dynię pokrój w niewielką kostkę, marchew w plastry
- Do gotującego się bulionu wrzuć przepłukaną soczewicę ( czasami trzeba ją namoczyć to zależy z jakiej firmy kupiliście), warzywa, przyprawy, rozdrobnioną lub mieloną chilli- gotuj ok 35 minut lub dłużej do miękkości soczewicy
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki
Notes
Polecam 🙂