BUCZKOWSKA DLA ZDROWIA,  PRZEPISY

Dynia

Dynia – warzywo, które nie jest szczególnie doceniane, a powinno. Bogata w beta – karoten, zalecana przy obrzękach, astmie, korzystnie wpływa na trzustkę.

Dynię można wykorzystać do zup, ciasta, kopytek itd.

Pierwszy przepis to pasztet – smaczny, prosty i efektowny, a przy okazji zużywamy te zalegające w lodówkach dynie i cukinie.

Drugi przepis to pikantna zupa z soczewicą – smak ostry podwyższa nam temperaturę ciała na chwilę, aby po ok. 1 godzinie ją obniżyć. Nie bez powodu  w kuchni indyjskiej/chińskiej używa się smaku ostrego – docelowo organizm trochę się ochładza.

Także do dzieła 🙂

Pasztet dyniowo - cukiniowy

Smaczny, wilgotny, zdrowy
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
Course przystawka
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 600 gr dyni
  • 600 gr cukinii
  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 małe jaja
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instructions
 

  • Cukinię i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sól i odstaw na 20 minut- następnie dokładnie odsącz warzywa z nadmiaru płynu. W międzyczasie podpraż płatki migdałowe na suchej patelni
  • Do odsączonych warzyw dodaj : płatki owsiane, migdałowe, jaja, pietruszkę, olej/oliwę, pieprz, z solą uwaga, bo masa może być słona - sprawdź- wszystko wymieszaj i wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki ( ok 35 cm) i piecz w 180 st ok 75 minut.

Notes

 Pasztet ma ładną zwartą konsystencję, przy tym jest wilgotny i ładnie się prezentuje. Można go śmiało podać na imprezę. Idealnie pasuje na chleb z dodatkiem jogurtu greckiego, lub jako dodatek do obiadu. 
Pyszności 🙂
Keyword pasztet, wegetariańskie, dynia, cukinia

Zupa dyniowo - cukiniowa

Pikantna zdrowa zupa z soczewicą
Prep Time 10 mins
Cook Time 35 mins
Course Danie główne, przystawka
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 1,5 - 2 litry bulionu
  • 300 gr dyni
  • 300 gr cukinii
  • 1 szt marchewki
  • 6 łyżek zielonej soczewicy
  • 2 strąki suszonej papryczki chilli opcjonalnie, może być suszona mielona papryka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżki lubczyku
  • łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

    Instructions
     

    • Przygotuj bulion ( najlepiej warzywny)- doprowadź do wrzenia - cukinię i dynię pokrój w niewielką kostkę, marchew w plastry
    • Do gotującego się bulionu wrzuć przepłukaną soczewicę ( czasami trzeba ją namoczyć to zależy z jakiej firmy kupiliście), warzywa, przyprawy, rozdrobnioną lub mieloną chilli- gotuj ok 35 minut lub dłużej do miękkości soczewicy
    • Podawaj z posiekaną natką pietruszki

    Notes

    Polecam 🙂
    Keyword Cukinia, soczewica, wegetariańskie, dynia

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    %d bloggers like this: