Pasztet dyniowo - cukiniowy
Smaczny, wilgotny, zdrowy
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
- 600 gr dyni
- 600 gr cukinii
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 małe jaja
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Cukinię i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sól i odstaw na 20 minut- następnie dokładnie odsącz warzywa z nadmiaru płynu. W międzyczasie podpraż płatki migdałowe na suchej patelni
Do odsączonych warzyw dodaj : płatki owsiane, migdałowe, jaja, pietruszkę, olej/oliwę, pieprz, z solą uwaga, bo masa może być słona - sprawdź- wszystko wymieszaj i wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki ( ok 35 cm) i piecz w 180 st ok 75 minut.
Pasztet ma ładną zwartą konsystencję, przy tym jest wilgotny i ładnie się prezentuje. Można go śmiało podać na imprezę. Idealnie pasuje na chleb z dodatkiem jogurtu greckiego, lub jako dodatek do obiadu.
Pyszności :)
Keyword pasztet, wegetariańskie, dynia, cukinia