Go Back

Pasztet dyniowo - cukiniowy

Smaczny, wilgotny, zdrowy
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
Course przystawka
Servings 4 osoby

Ingredients
  

  • 600 gr dyni
  • 600 gr cukinii
  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 małe jaja
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Instructions
 

  • Cukinię i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sól i odstaw na 20 minut- następnie dokładnie odsącz warzywa z nadmiaru płynu. W międzyczasie podpraż płatki migdałowe na suchej patelni
  • Do odsączonych warzyw dodaj : płatki owsiane, migdałowe, jaja, pietruszkę, olej/oliwę, pieprz, z solą uwaga, bo masa może być słona - sprawdź- wszystko wymieszaj i wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki ( ok 35 cm) i piecz w 180 st ok 75 minut.

Notes

 Pasztet ma ładną zwartą konsystencję, przy tym jest wilgotny i ładnie się prezentuje. Można go śmiało podać na imprezę. Idealnie pasuje na chleb z dodatkiem jogurtu greckiego, lub jako dodatek do obiadu. 
Pyszności :)
Keyword pasztet, wegetariańskie, dynia, cukinia