PRZEPISY

Dania z soczewicy

Dziś obiecane przepisy z soczewicy.

Kotlety i sałatka. Możecie ugotować większą ilość soczewicy i spróbować różnych dań. Ciekawą opcją jest farsz do pierogów czy tortellini z soczewicy.

Wystarczy, że do ugotowanej soczewicy dodacie np. usmażoną cebulkę, przyprawy i gotowe 🙂

Kotlety z soczewicy

Chrupiące, wilgotne kotleciki
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Course Danie główne
Servings 2 osób

Ingredients
  

  • ½ szkl. soczewicy zielonej suchej
  • 2 łyżki płatków owsianych drobnych około wg uznania
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżki lubczyku suszonego lub świeży posiekany
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Instructions
 

  • Soczewicę ugotuj wg instrukcji
  • Przestudzoną soczewicę zblenduj ale niedokładnie lub rozgnieć widelcem. Dodaj płatki, zioła, dopraw, wymieszaj - odstaw na 10 minut ale nie jest to konieczne
  • Następnie uformuj niewielkie kotleciki ( śr. ok 5 cm) obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu ok 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Notes

Wychodzi ok 8- 9 szt. Pasują idealnie do warzyw oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu. Można dodać ostrej papryki podkręcimy ich smak.
Czosnek niedźwiedzi możemy zastąpić innym ziołem np. oregano.
Keyword kotlety, Soczewica, wegetariańskie

 

Sałatka z soczewicą

Super prosta, smaczna sałatka - fajna na grilla
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Course Sałatki
Servings 2 osoby

Ingredients
  

  • ½ szkl. soczewicy zielonej sucha
  • 5 szt. marchewki młodej
  • 200 gr cukinii
  • 4-5 szt. pieczarek
  • 1 szt. sałaty mała główka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypta soli morskiej
  • 2 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny

szpinak do ozdoby, koper

    Instructions
     

    • Soczewicę ugotuj wg instrukcji ( czasem wymaga namoczenia czasami nie, zależy gdzie kupicie
    • Cukinię pokrój w plastry, marchew przekrój wzdłuż na 4 części, pieczarki obierz i przekrój na pół- dopraw solą, pieprzem, posyp ziołami prowansalskimi, skrop sokiem z cytryny- grilluj na patelni wysmarowanej tłuszczem lub na grillu ( dosłownie do zrumienienia z obu stron)
    • Sałatę porwij na kawałki, wyłóż na talerzu. Soczewicę wymieszaj ze zgrillowanymi warzywami, dopraw i polej oliwą. Ozdób listkami szpinaku ( niekoniecznie) i koprem.

    Notes

    Można wymieszać warzywa, a soczewicę położyć obok.
    Marchew można zamienić na szparagi lub fasolkę szparagową.
    Polecam sałatę dębową
     
    Życzę smacznego 🙂
    Keyword sałatki,, Soczewica

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    %d bloggers like this: