Dania z soczewicy
Dziś obiecane przepisy z soczewicy.
Kotlety i sałatka. Możecie ugotować większą ilość soczewicy i spróbować różnych dań. Ciekawą opcją jest farsz do pierogów czy tortellini z soczewicy.
Wystarczy, że do ugotowanej soczewicy dodacie np. usmażoną cebulkę, przyprawy i gotowe 🙂
Kotlety z soczewicy
Chrupiące, wilgotne kotleciki
Ingredients
- ½ szkl. soczewicy zielonej suchej
- 2 łyżki płatków owsianych drobnych około wg uznania
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżki lubczyku suszonego lub świeży posiekany
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Instructions
- Soczewicę ugotuj wg instrukcji
- Przestudzoną soczewicę zblenduj ale niedokładnie lub rozgnieć widelcem. Dodaj płatki, zioła, dopraw, wymieszaj - odstaw na 10 minut ale nie jest to konieczne
- Następnie uformuj niewielkie kotleciki ( śr. ok 5 cm) obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu ok 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Notes
Wychodzi ok 8- 9 szt. Pasują idealnie do warzyw oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu. Można dodać ostrej papryki podkręcimy ich smak.
Czosnek niedźwiedzi możemy zastąpić innym ziołem np. oregano.
Sałatka z soczewicą
Super prosta, smaczna sałatka - fajna na grilla
Ingredients
- ½ szkl. soczewicy zielonej sucha
- 5 szt. marchewki młodej
- 200 gr cukinii
- 4-5 szt. pieczarek
- 1 szt. sałaty mała główka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypta soli morskiej
- 2 szczypta pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
szpinak do ozdoby, koper
Instructions
- Soczewicę ugotuj wg instrukcji ( czasem wymaga namoczenia czasami nie, zależy gdzie kupicie
- Cukinię pokrój w plastry, marchew przekrój wzdłuż na 4 części, pieczarki obierz i przekrój na pół- dopraw solą, pieprzem, posyp ziołami prowansalskimi, skrop sokiem z cytryny- grilluj na patelni wysmarowanej tłuszczem lub na grillu ( dosłownie do zrumienienia z obu stron)
- Sałatę porwij na kawałki, wyłóż na talerzu. Soczewicę wymieszaj ze zgrillowanymi warzywami, dopraw i polej oliwą. Ozdób listkami szpinaku ( niekoniecznie) i koprem.
Notes
Można wymieszać warzywa, a soczewicę położyć obok.
Marchew można zamienić na szparagi lub fasolkę szparagową.
Polecam sałatę dębową
Życzę smacznego 🙂