Go Back

Kotlety z soczewicy

Chrupiące, wilgotne kotleciki
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Course Danie główne
Servings 2 osób

Ingredients
  

  • ½ szkl. soczewicy zielonej suchej
  • 2 łyżki płatków owsianych drobnych około wg uznania
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżki lubczyku suszonego lub świeży posiekany
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Instructions
 

  • Soczewicę ugotuj wg instrukcji
  • Przestudzoną soczewicę zblenduj ale niedokładnie lub rozgnieć widelcem. Dodaj płatki, zioła, dopraw, wymieszaj - odstaw na 10 minut ale nie jest to konieczne
  • Następnie uformuj niewielkie kotleciki ( śr. ok 5 cm) obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu ok 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Notes

Wychodzi ok 8- 9 szt. Pasują idealnie do warzyw oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu. Można dodać ostrej papryki podkręcimy ich smak.
Czosnek niedźwiedzi możemy zastąpić innym ziołem np. oregano.
Keyword kotlety, Soczewica, wegetariańskie