Kotlety z soczewicy
Chrupiące, wilgotne kotleciki
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
- ½ szkl. soczewicy zielonej suchej
- 2 łyżki płatków owsianych drobnych około wg uznania
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżki lubczyku suszonego lub świeży posiekany
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Soczewicę ugotuj wg instrukcji
Przestudzoną soczewicę zblenduj ale niedokładnie lub rozgnieć widelcem. Dodaj płatki, zioła, dopraw, wymieszaj - odstaw na 10 minut ale nie jest to konieczne
Następnie uformuj niewielkie kotleciki ( śr. ok 5 cm) obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu ok 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Wychodzi ok 8- 9 szt. Pasują idealnie do warzyw oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu. Można dodać ostrej papryki podkręcimy ich smak.
Czosnek niedźwiedzi możemy zastąpić innym ziołem np. oregano.
Keyword kotlety, Soczewica, wegetariańskie