BUCZKOWSKA DLA ZDROWIA,  PRZEPISY

Placuszki z cukinii i mąki łubinowej

Placuszki z cukinii i mąki łubinowej

Przepyszne delikatne placuszki na 2 śniadanie lub podwieczorek
Szybkie w wykonaniu z obniżona zawartością węglowodanów
Gotujmy 🙂
Prep Time 15 mins
Cook Time 5 mins
Course 2 śniadanie
Cuisine Mediterranean
Servings 2 2

Ingredients
  

  • 1 cukinia ok 320 gr
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki łubinowej
  • 2 łyżki kopru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 2 łyżki otrąb owsianych

sól, pieprz

    Instructions
     

    • Cukinię ścieramy na grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli - odstawiamy na ok 10 minut.
      Następnie porządnie odciskamy z nadmiaru wody.
      Dodajemy jaja, posiekany koper, mąkę, sezam, otręby, doprawiamy do smaku.
      Smażymy na rozgrzanej oliwie- ok 2-3 minut z każdej strony - 1 placek z 1 łyżki masy. Wychodzi ok 10 placuszków

    Notes

    Przepyszne, delikatne placki z mąką łubinową. Jeżeli chcecie ograniczyć węglowodany to mąka z łubinu jest do tego stworzona. W 100 gr  mamy 12 gr węglowodanów, dużo błonnika-  oczywiście jest bezglutenowa co dla mnie jest ważne. Dla porównania mąka pszenna ma ich w 100 gr ok 70 gr !!! Jeżeli chcecie jeszcze bardziej obniżyć węgle to zamiast otrąb użyj zmielonego siemienia lnianego
    Smacznego 🙂
    Keyword cukinia, low carb, mąka łubinowa, wegetariańskie

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    %d bloggers like this: