Placuszki z cukinii i mąki łubinowej
Placuszki z cukinii i mąki łubinowej
Przepyszne delikatne placuszki na 2 śniadanie lub podwieczorekSzybkie w wykonaniu z obniżona zawartością węglowodanówGotujmy 🙂
Ingredients
- 1 cukinia ok 320 gr
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki łubinowej
- 2 łyżki kopru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 2 łyżki otrąb owsianych
sól, pieprz
Instructions
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli - odstawiamy na ok 10 minut.Następnie porządnie odciskamy z nadmiaru wody.Dodajemy jaja, posiekany koper, mąkę, sezam, otręby, doprawiamy do smaku.Smażymy na rozgrzanej oliwie- ok 2-3 minut z każdej strony - 1 placek z 1 łyżki masy. Wychodzi ok 10 placuszków
Notes
Przepyszne, delikatne placki z mąką łubinową. Jeżeli chcecie ograniczyć węglowodany to mąka z łubinu jest do tego stworzona. W 100 gr mamy 12 gr węglowodanów, dużo błonnika- oczywiście jest bezglutenowa co dla mnie jest ważne. Dla porównania mąka pszenna ma ich w 100 gr ok 70 gr !!! Jeżeli chcecie jeszcze bardziej obniżyć węgle to zamiast otrąb użyj zmielonego siemienia lnianego
Smacznego 🙂