Dieta z płaskurką
Płaskurka – zapomniane, prastare zboże, a szkoda, bo ma super właściwości.
Dlaczego akurat to zboże zwróciło moją uwagę? Bo ma niższy indeks glikemiczny od zwykłej mąki pszennej, zawiera magnez, wapń, cynk , potas oraz błonnik – jest go więcej o 47 % niż w białej mące. Jest zbożem, które nie toleruje środków chemicznych, a gluten, który zawiera rzadziej wywołuje nietolerancje ( oczywiście dla osób z celiakią jest niewskazany)
Jest stworzona dla osób na diecie, ale również dla osób dbających o zdrowie. Płaskurka zawiera luteinę ( świetna dla osób z chorobami oczu), beta – glukany ( poprawiają odporność w sam raz na zbliżający się sezon jesienno – zimowy), beta – karoten – działa anty – nowotworowo.
Upiekłam chleb z płaskurki i jestem zachwycona – super smakuje ( lekko orzechowy smak) wygląd 10/10, łatwo się kroi, nie kruszy się, ale przede wszystkim jest sycący 🙂
Skorzystałam ze strony :/http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny/ – zamieniłam mąkę pszenną na płaskurkę i tyle 🙂