Śliwka w towarzystwie mielonych płatków owsianych
Jesień kojarzy nam się z pewnymi owocami- jednym z nich jest śliwka. Zapiekana śliwka na 2 śniadanie lub podwieczorek. Jest to alternatywa dla owsianki 🙂 Płatki owsiane cenię za niski indeks, smak, sytość. Oczywiście cukru za wiele nie ma, jest odrobina miodu. Polecam
Potrzebujesz:
Płatki owsiane – 80 gr
Jajo- 1 szt.
Śliwki – 3 szt.
Mleko – 0,5 szklanki
Miód – 2 łyżeczki
Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
Cynamon – 0,5 łyżeczki
Olej – 1 łyżeczka
oraz forma do pieczenia 20 x 10 cm
Piekarnik rozgrzej do 180 st (termoobieg) przygotuj formę natłuść ją olejem. Płatki zblenduj- wymieszaj z sodą oczyszczoną, cynamonem, dodaj mleko, jajo, łyżeczkę miodu- wszystko wymieszaj. wylej do formy – połóż śliwki przekrojone na pół- rozcięciem do góry i polej resztą miodu. Piecz ok 25 minut. Smacznego