BUCZKOWSKA DLA ZDROWIA,  PRZEPISY

Śliwka w towarzystwie mielonych płatków owsianych

Jesień kojarzy nam się z pewnymi owocami- jednym z nich jest śliwka. Zapiekana śliwka na 2 śniadanie lub podwieczorek. Jest to alternatywa dla owsianki 🙂 Płatki owsiane cenię za niski indeks, smak, sytość. Oczywiście cukru za wiele nie ma, jest odrobina miodu. Polecam

Potrzebujesz:

Płatki owsiane – 80 gr

Jajo- 1 szt.

Śliwki – 3 szt.

Mleko – 0,5 szklanki

Miód – 2 łyżeczki

Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki

Cynamon – 0,5 łyżeczki

Olej – 1 łyżeczka

oraz forma do pieczenia  20 x 10 cm

Piekarnik rozgrzej do 180 st (termoobieg) przygotuj formę natłuść ją olejem. Płatki zblenduj- wymieszaj z sodą oczyszczoną, cynamonem, dodaj mleko, jajo, łyżeczkę miodu- wszystko wymieszaj. wylej do formy – połóż śliwki przekrojone na pół- rozcięciem do góry i polej resztą miodu. Piecz ok 25 minut. Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: