Deser dla Insulinoopornych
Deser dla Insulinoopornych
Letni deser, mało kaloryczny, super dla Insulinoopornych
Ingredients
- 600 g Jogurtu naturalnego
- 300 g Czarnych jagód
- 50 g Płatków owsianych
- 70 g Ksylitolu
- 20 g Żelatyny
Instructions
- Płatki zblenduj - dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody oraz 2 łyżki ksylitolu i wymieszaj- wyłóż na dno tortownicy ( ok 20 cm) i uklep ( uwaga może być ciężko 🙂
- Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody - dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut
- Resztę ksylitolu rozpuść w odrobinie wrzątku i zmiksuj z jagodami ( 100 gr) - wymieszaj z jogurtem
- Z powstałej masy odłóż 5 łyżek i wymieszaj powoli z żelatyną - następnie wymieszaj - dodaj resztę jagód i ponownie wymieszaj
- Powstałą masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód - wyrównaj i wstaw do lodówki na około 2- 3 h.
Notes
" Desernik" jest świetny - uwaga mało słodki, ale można dodać więcej ksylitolu - ale to chodziło w tym deserze, aby był odpowiedni dla Insulinoopornych,
dzieciom można polać syropem klonowym lub miodem - też smakuje rewelacyjnie 🙂
samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu 🙂
Do dzieła 🙂